EDE der Lage Landen

Wij verwelkomen een ieder van jullie die zijn of haar talenten en vaardigheden in wil te zetten in de geest van co-creatie om deel te nemen aan de Bio-regionale Eco Design Educatie (EDE) training, georganiseerd door Gaia Nederland, Gaia Education en GEN International.

In deze 2021 versie van de EDE kunt u de workshops online volgen, voor het hands-on deel kunt u terecht op een van onze praktijklocaties of u kunt zelf een praktijklocatie inbrengen.

"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world."

Nelson Mandela

"Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success."

Henry Ford

Let op: De volgende EDE start in ....

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

(Vanaf Vrijdag 7-7-2021)

Wees niet te laat...

Ecologie

Creëer een ecologische leefomgeving: Vind je gevoel voor plek

Economie

Gaia’s  Economie: Leef goed binnen planetaire grenzen.

Sociaal

Voorbij jij en ik: Inspiratie en wijsheid voor gemeenschapsgroei.

Wereldvisie

Het lied van de aarde: De ontluikende synthese van het wetenschappelijk en het spirituele wereldbeeld

Klik op de titel voor meer info…

Dutch EDE 2015, 2017 & 2020

Zie hoe leuk duurzaam leren kan zijn….

Ontmoet het EDE team

PaulHendriksen
Paul
Hendriksen
Lokale economie, Sociale transformatie

Medeoprichter en voorzitter van het bestuur van Transitie Nederland en initiatiefnemer van Transition Town Deventer en Olst In Transitie. Hij begon als journalist en werkte vervolgens 13 jaar bij het regionaal educatief centrum voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling, waarvan hij de laatste vijf jaar tot 2007 directeur was. In 2006 richtte hij het Vereniging Aardehuizen Oost Nederland en bouwde in 2012-2015 als coöperatie 23 woningen en een buurthuis dichtbij Olst. Het concept van aardehuizen is een Nederlandse variant op het earthship-concept: volledig zelfvoorzienende woningen gebouwd met herbruikbare en natuurlijke materialen. Het bouwproject werd gerealiseerd met de hulp van bijna 2000 vrijwilligers uit 27 landen wereldwijd. Vanaf 2008 werkte hij als zelfstandig adviseur, docent en trainer in zijn bedrijf ‘Inclusief-services’ gespecialiseerd in lokale duurzaamheidsvraagstukken. 

Hij was onder meer drie jaar op rij gastdocent Duurzame Bouwconcepten aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de Hogeschool Windesheim. Momenteel faciliteert hij een zelf ontworpen cursus in sociale permacultuur. Voor Transitie Nederland werkte hij van 2009 tot 2017 als nationale fondsenwerver, als één van de nationale mediawoordvoerders en als internationale liaison officer bij Transition Network. Vanaf 2009 is hij nog steeds actief als Nederlandse senior transitietrainer voor startende en gevorderde lokale Transitie-initiatieven. De laatste jaren is hij ook als trainer en facilitator betrokken bij het CLIPS programma van het Global Ecovillage Network (GEN), en was hij een van de medeoprichters en bestuursleden van GEN Nederland. Momenteel is hij op nationaal niveau actief om Extinction Rebellion als beweging in Nederland te vestigen. Hij houdt zich nu specifiek bezig met het helpen opstarten van lokale afdelingen. In 2011 en 2012 stond hij hoog in de Duurzame 100 van Trouw, een landelijke lijst van de honderd meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid.

Lokale economie, Sociale transformatie
IshiCrosby
Ishi
Crosby
Permacultuur

Ishi werkt vanuit een geïntegreerde ecologische en sociale benadering voor de genezing van de aarde. Als ontwerper en docent van Permacultuur heeft hij bijna twintig jaar ervaring in het ontwerpen en bouwen van duurzame voedseltuinen. Hij heeft het concept van “geïntegreerde landschappen” ontwikkeld: landschappen die zo zijn ontworpen dat alles wat een persoon nodig heeft, zoals een plek om te wonen, voedsel, water, energie, etc., ter plekke wordt geproduceerd. Ishi is dagelijks betrokken bij Permacultuur en heeft voedseltuinen aangelegd voor verschillende projecten en klanten in de EU. Hij werkt momenteel in Nederland met klanten en lokale groepen zoals de TransitionTown beweging, Eco-dorpprojecten en een stadslandbouwproject in Den Haag. Bij Centrum Wilgenhoeve is hij bezig met de bouw van een Earthhouse (een energie- en CO2-neutraal huis zonder energie) en de bouw en verdere ontwikkeling van de Permacultuurtuin. Hij geeft ook training over het praktische gebruik van archetypen en mythologie voor het dagelijks leven en hij heeft jarenlange ervaring met de “Open Space” methode. Open Space is een zeer efficiënte manier om problemen in groepen op te lossen en beslissingen te nemen. Open Space is volledig in overeenstemming met de drie ethische principes van Permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor mensen en eerlijk delen.

MonicaPetter
Monica
Petter
4D framewerk, deep listening
Monica prefers to accompany children, adults and groups in nature and with the help of horses. She did the EDE in Damanhur. Monica is committed volunteer for GEN Netherlands and is engaged in the development of (international) training. Recently Monica took a masters in Design for Sustainability through Gaia Education and completed the Training of Trainers coarse in Findhorn. Monica became the first Dutch member of the Geese as a certified Gaia Education Trainer.
Plantenteelt, Groepsopstellingen, Coaching met paarden - Gecertificeerd Gaia Trainer
BasVisser
Bas
Visser
Juridisch, financieel

‘Vraag me niet wie ik ben. Zo ik al iets ben… dan ben ik leegte… leegte waar doorheen dat ademt wat door alles heen ademt.’

Bas is mede-initiatiefnemer van het Ecologisch Woon Werkproject De Zwerm in Winterswijk en mede-eigenaar van Levensland, een 3,5 ha groot voedselbos aangelegd volgens permacultuur- en Anastasiaprincipes. Hij woont in een boerderij (startende woonwerkgroep) in Winterswijk. Bas is jurist en zet onder andere zijn kennis in om startende ecologische woonwerkinitiatieven en ecodorpen te begeleiden. Daarnaast heeft hij zich verdiept in allerlei culturen en sjamanisme. De leraren die hij benoemt zijn m.n. Dave Hegglun (Maori), Ayako Goh (Japan), Ahamkara (Altai),Erik Berglund (VS), Daniël Crane (Tsuu Tína, Canada), Wai Turoa (Maori), Moon Deer (Objibwaj, VS), Elliot Rivera (Cuba), Suvalaq (Inuit, Alaska), Philip Carr-Gomm (druïde, Engeland), Inti Cesar (Peru), Kiesha/Little grandmother (VS), Tulku Lobsang Rinopoche (India), Ayangat (Mongolië), Anastasia (Siberië) en allen die dichtbij de natuur, dichtbij de Bron leven.          

Juridisch, financieel
Angelien Hoppen
Angelien
Hoppen
Landgoed AlGoed contactpersoon, Biologie, Tekenen, Mindfulness

Haar levenshouding is optimistisch en praktisch. Organiseren en lesgeven zijn een rode draad in mijn leven. Ze geniet ervan en heeft er talent voor. Ze is veelzijdig en heeft een analytisch vermogen om complexe situaties bij te houden. Ze communiceert gemakkelijk, luistert goed en zoekt altijd naar harmonie. Ze geniet van samenwerken en heeft er graag haar eigen verantwoordelijkheid in. En, niet onbelangrijk, ze brengt levenservaring en humor. Haar interesse ligt op het gebied van duurzaamheid, vergroening en burgerparticipatie.

Angelien is een ervaren docent (biologie, tekenen en mindfulness) en trainer. Naast haar formele werkervaring als leraar op verschillende middelbare scholen, neemt ze vaak de rol van informatieofficier op in andere situaties. Ze gaf ook les als vrijwilliger op Bali. Ze is sterk op organisatorisch en creatief niveau. Ze heeft uitgebreide ervaring in het organiseren van grote projecten waarbij de betrokkenheid van verschillende groepen voorop staat. Sinds 2015 is ze intensief betrokken als een van de coördinatoren van Landgoed AlGoed. Deze leef-werkgemeenschap runt gezamenlijk een OutdoorCommunityCenter waar ze samen met een groep van ongeveer 50 vrijwilligers het landgoed onderhouden en tal van activiteiten ondernemen. Welzijn en persoonlijke ontwikkeling staan hierbij voorop.

Henry Mentink
Henry
Mentink
Nieuwe economie, Uno Box

Naast zijn baan als directeur/oprichter bij MyWheels werd eind 2014 het opzetten van Het Veerhuis te Varik een nieuwe uitdaging voor Henry Mentink. Daarin geeft hij samen met anderen inhoud aan de nieuwe economie. Zijn missie is om bewustzijn en liefde een praktische plek te geven. Daartoe startte hij in het Veerhuis het eerste Village Trade Center en tevens is dit het huis van de Club van Boedapest NL, het GEN Nederland en is het verbonden met Damanhur in ItalIë. “Dus praktisch gaan we in het dorp Varik aan de slag en zijn we tevens verbonden met de Wereld.” Hij ontwikkelde het eerste 3D bedrijfsplan ter wereld (de UNO-box met Bronplan) en een nieuwe organisatievorm die niet juridisch is (dus makkelijker vorm te geven) en toch aan de wettelijk eisen voldoet. Het heet de DeelGenootschap.

LudzardaEverts
Ludzarda
Everts
Roots, voorouders

Ludzarda wordt door de meeste mensen omschreven als een down to earth persoon.  Sinds 2010 – toen haar eerste kleinkind werd geboren – voelde Ludzarda heel sterk de drang om de voorouderlijke verbindingslijn levendig te houden en de wijsheid die voortvloeit uit die connectie ook aan de volgende generatie door te geven. 

In haar dagelijks leven werkt ze als psychogeriatrisch verzorgende. Vanuit haar praktijk combineert ze voetreflex, ceremonies en rituelen met hypnotherapie en regressie om mensen te begeleiden, om hun eigen kern met hun bron te verbinden.  Vanuit een enorme burn-out heeft ze zichzelf opnieuw mogen vinden.  Door verschillende methodes te combineren ontstond haar eigen vorm van mindfulnesstraining waarmee ze weer bij zichzelf kon komen. Sindsdien geeft ze dit in een training en gebruikt ze dit als basis voor haar workshops. Een cruciaal onderdeel daarvan is het verbinden met de roots, de voorouders en met je eigen natuur. Het in verbinding zijn met je elementen en het eren van de voorouders.  

Ludzarda is opgegroeid in Nederland maar geboren op Curaçao.  Omdat ze als klein meisje van 3 in Nederland kwam wonen, en een volledig Nederlandse opvoeding heeft gehad weet ze hoe belangrijk het is om je te verbinden met de voorouders. “Er was altijd een deel van mij dat niet klopte, uit balans voelde, een leegte en hoe ouder ik werd des te groter de disbalans.  Door te werken en leren van sjamanen en helers is die communicatielijn weer hersteld en vanuit die basis heb ik mijn leven opnieuw opgebouwd. Vandaag voel ik me compleet en ervaar ik steeds meer verbinding in het rode pad en komen er telkens nieuwe mogelijkheden om dienstbaar te zijn aan het grote mysterie en aan moeder aarde. “

Hugo Schönberck
Hugo
Schönberck
Blockchain, Duurzame energie

Hugo Schonbeck is een geïnspireerde ondernemer en een ervaren consultant binnen diverse projecten, onderzoek en adviesbureaus. Hij brengt een praktische en hartelijke benadering van duurzaamheid en een uitgebreid internationaal netwerk in; hij vindt het een leuke uitdaging om de meest geschikte mensen van verschillende organisaties bij elkaar te brengen voor een bepaalde taak. Hij is expert in duurzaamheid en gedragsverandering; het ontwerpen van programma’s en het faciliteren van teams in communities, lokale autoriteiten en bedrijven voor Global Action Plan, Nuon Energy en recentelijk British Gas. Mede-oprichter van de Nederlandse denktank over klimaatverandering met overheidsfunctionarissen, ngo’s en vertegenwoordigers uit de industrie waarin er baanbrekend is gewerkt aan koolstofcompensaties. Momenteel partner in een Nederlands start-upbedrijf (GPX) dat smart grid-oplossingen ontwikkelt voor de duurzame-energiesector.

Blockchain, Smart Grid, Duurzame energie
IngmarTensen
Ingmar
Tensen
Kunst

Ingmar houdt ervan dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken. Ze vindt het een uitdaging om mensen op allerlei soorten materialen af te beelden, zoals op oud karton. In de studio waar ze elke week te vinden is, probeert ze afval nieuw leven in te blazen. Ze verandert bijvoorbeeld oude jeans in nieuwe leuke dingen. Daarnaast is ze afgestudeerd als restaurateur en houdt ze ervan kunstwerken en oude schepen te restaureren. Ze heeft de vakschool voor design (Cibap) gevolgd. Ingmar ontwikkelt momenteel een curriculum voor scholen gericht op het overwinnen van belemmeringen voor het uiten van creativiteit.

HenkPetter
Henk
Petter
ICT, Educatie
Henk is owner of ‘De Verbinding’; a company that developes education about sustainable technology and sustainability. He is also a science teacher at a secondary high school “Ecolyceum” in Deventer and coordinator at CleanTech. In this job he is building a network of secundary high schools working on sustainability projects.
ICT, Educatie
SophieBaeke
Sophie
Baeke
Deep democracy

Sofie is een gevoelige, creatieve en avontuurlijke autodidact uit Gent, België. Ze studeerde af in filosofie en in de lerarenopleiding. Ze werkte voornamelijk in organisatorische en educatieve banen in België, Spanje en Italië, steeds op zoek naar manieren om de sociale interactie, de participatie en de samenwerking tussen de deelnemers te optimaliseren. Tijdens een alternatief schoolproject in 2004 in Brazilië (Edu On Tour), ontdekte ze inclusieve manieren van samenwerken en de kunst van het faciliteren. Ze begon al snel workshops, lessen en evenementen te faciliteren en blijft dat nog steeds doen. Tegenwoordig is ze gepassioneerd door ervaringsgericht leren, artistieke expressie en spirituele ecologie. In haar vrije tijd houdt ze van schilderen en illustreren, dansen en zingen. Sofie is onlangs een gecertificeerde Gaia-docent geworden. Haar huidige droom is om facilitievaardigheden en natuurverbinding  aan groepsbegeleiders, leraren en jongeren door te geven.

Deep democracy
AlexBerendsen
Alex
Berendsen
Heroes Journey

Alex is carrière- en relatiecoach voor ondernemende types die wat in hun mars hebben en een nieuwe richting zoeken in hun carrière of liefdesleven. Jaren geleden beleefde hij zelf twee crises. Eerst werd hij door een reorganisatie ‘overbodig’ en zag hij zijn gedroomde carrière als succesvolle bankier in rook opgaan. Daarna bereikte ook zijn liefdesleven een dieptepunt en vroeg hij zichzelf af of hij gedoemd was alleen en liefdeloos door het leven te gaan. 

“Ik kwam erachter dat de meeste gangbare therapieën en methodes mij niet verder hielpen. Ze bleven aan de oppervlakte van mijn probleem. Totdat ik de The Heroes Journey tegenkwam. Een prachtige methode die op het oog tegenstrijdige elementen in mijn karakter heel goed kon vangen: het extraverte en het introverte. Het krachtige en het gevoelige. Een nieuwe wereld opende zich voor mij. Ik leerde mijn eigen innerlijke stem weer horen, en ontdekte dat hier mijn eigen moeiteloze kracht zit: het begeleiden van mensen die een enorme potentie hebben, zolang ze goed afgestemd zijn op zichzelf en hun eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Dat is wat ik nu al vele jaren met veel liefde en energie doe.”

Heroes Journey
Daphnevan den Broeke
Daphne
van den Broeke
Coaching

Daphne van den Broeke is een goed geaarde en gevoelige coach. Als psychiatrisch verpleegkundige faciliteerde zij diverse trainingsprogramma’s voor cliënten. Altijd in ontwikkeling heeft ze opleidingen gevolgd in NLP, opstellingenwerk en andere methoden waaronder The Work That Reconnects. Haar belangrijkste focus is om mensen in contact te brengen met henzelf, hun omgeving, de aarde en spirit. Ze voelt goed aan wat een situatie nodig heeft en is open en sympathiek in haar aanpak. Niet bang voor confrontatie wanneer dat nodig is. Ze is steeds gericht op de groep en het behouden van een gezond evenwicht daarin. Vorig jaar werd zij voor het eerst uitgenodigd om een aantal workshops in de EDE te geven. Ze houdt van de manier waarop de EDE een nieuwe aarde en nieuwe manier van leven promoot en doet dit jaar daarom weer graag mee.

Coaching
MarianAarts
Marian
Aarts
Coaching

Marian is projectleider van ecodorp Zuiderveld in Nijmegen sinds 2017. Zuiderveld wordt op dit moment gebouwd en zal 46 huishoudens een zeer sociale, zorgzame, circulaire en recyclerende community bieden. Twintig jaar lang was Marian sociaal werker, met een focus op rehabilitatie tijdens haar laatste jaren. Ze gelooft in werken, lesgeven en het ontwikkelen van goede vaardigheden. Bovendien houdt ze ervan haar handen uit de mouwen te steken en zo werd ze tijdens haar Wwoofing-periode (2007-2014) in Spanje, Portugal, Frankrijk, Australië en Wales gegrepen door alternatief bouwen en permacultuur. In 2010 deed ze een Permaculture Design Course bij Geoff Lawton en Bill Mollison in Istanboel. Ze is een verbinder, vindt oplossingen en maakt dingen waar. Marian zal de hele maand ter plekke aanwezig zijn voor de EDE.

Coaching
KeesZoethout
Kees
Zoethout
persoonlijke ontwikkeling, shamanisme

Kees Zoethout (1968) is cognitief psycholoog met een PhD in Management Science. Tien jaar lang volgde hij een academische weg door onderzoek te doen naar zelforganiserende sociale systemen. Tegelijkertijd ontwikkelde hij een sterke interesse voor sjamanisme, ceremonies en persoonlijke ontwikkeling. Na zijn Vision Quest in 2008 zijn beide paden samengevoegd, resulterend in een professionele carrière als coach, trainer en docent. Hij past dit toe in zijn eigen bedrijf Katsina en bij de Hanzehogeschool. Het is zijn passie om de individuele zoektocht op weg naar een duurzaam maatschappelijk en ecologisch bestaan ​​te faciliteren door mensen bewust te maken van hun persoonlijke kracht en kwaliteiten. Hij combineert sterke analytische vaardigheden met intuïtie en creativiteit, is zowel visionair als nuchter en slaat bruggen tussen gezond verstand en zingeving.

In zijn vrije tijd is hij graag in de natuur, houdt hij zich bezig met bushcrafting of zeilen op de Nederlandse wateren. Hij maakt al zo’n 25 jaar theatervoorstellingen en schrijft graag.  Kees Zoethout is getrouwd met Karin Prins. Samen hebben ze twee kinderen: een zoon van 18 en een dochter van 17. Ze wonen net buiten Garmerwolde, een klein dorpje vlakbij de stad Groningen.

persoonlijke ontwikkeling, shamanisme

Waar zijn de praktijk locaties?

Landgoed AlGoed

Landgoed Algoed

Veerhuis Varik

Veerhuis Varik

Of een Eco-locatie naar eigen keuze…

Program

De workshops kunt u online volgen, voor het hand-on gedeelte kunt u terecht op de bovenstaande meewerklocaties.

Cursusgeld

Aan de intro sessie op 5 juni kun je gratis deel te nemen.
Voor de volledige uitgebreide cursus en certificaat: €700,–
Meerkosten praktijk locatie naar eigen keuze: €150,– (extra administratiekosten)

Overnachten en maaltijden tijdens de ervaringsweken zijn niet in het cursusgeld inbegrepen. Het is de bedoeling dat je zelf contact op zoekt met de locatie van je keuze en zelf afspraken maakt voor je verblijf en de maaltijden.

Korting:
10% korting voor GEN-ambassadeurs;
20% korting wanneer jullie inschrijven als een groep van 5 (bijv. 5 plaatsen krijgen 1 gratis);
25% korting voor studenten jonger dan 25 jaar;

25-50% korting voor deelnemers die in een eerder gehouden EDE cursus een of twee deelcertificaten hebben behaald.

Email info@gaia-nederland.nl om een korting aan te vragen of voor vragen over de inhoud en het tijdschema van de cursus.

 

Zoek niet verder. Start vandaag!